Allt om ramar

Det du behöver veta om dina ramar

Allt om ramar
Copyrigt (C) Focus. All rights reserved.

Här hittar du kunskap om ramar i form av en ordlista. Vi reder ut begreppen och du behöver aldrig mer undra över vad som är vad. Frågor som vad är egentligen falsmått, och vad innebär det att något är syrafritt, blir ett minne blott.

Falsbredd

Bredden på insidan av ramen, där du lägger i glas, bild och bakstycke. Brukar normalt vara ett par millimeter bredare än själva fotot eller bilden.

Falshöjd

Höjden på insidan av ramen där du placerar din bild eller fotografi. Är normalt 2mm högre än fotot.

Falsmått

Bredden och höjden på insidan av din fotoram. Måste alltid vara några millimeter större än det du ska rama in, för att bilden ska få plats.

Bakstycke

Det sista som monteras på baksidan av en fotoram. Ibland har den ett stöd, så den kan ställas på ett bord eller liknande. Ramar större än 30x40cm brukar normalt inte ha stöd, och brukar därför bara kunna hängas på väggen. Ofta svarta eller träfiberfärgade.

Passepartout

Grövre skivmaterial i papper för att framhäva och lyfta fram det som ramas in. Vanliga färger är vit och svart. Läs gärna mer på sidan om passepartouter.

Profil

Ramens utseende i fråga om listen. Ett tvärsnitt visar ramens profil. Det finns tusentals olika profiler och en del är riktiga klassiska överlevare som funnits i generationer. Populära profiler idag är stilrena modeller med räta vinklar i svarta och vita färger.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>