Passepartouter

Passepartouter för ramar

Passepartout
Copyrigt (C) Focus. All rights reserved.

Passepartoutens uppgift är lika elegant som enkel. Nämligen att framhäva den inramade bilden. Den gör det dessutom till en mycket ringa kostnad. Om det finns någon nackdel, så är det i så fall att själva ramen blir större än fotot. Om man kan bortse från detta, så är passepartouten något som du absolut ska satsa på.

Storleken på en passepartout

Som med mycket annat så har storleken på passepartouten betydelse för resultatet. En normal bredd på kanten brukar vara runt 4 till 8 cm. Detta är dock beroende på storleken på det som ramas in. För att det inte ska se ut som bilden ”halkat ned” på passepartouten, så brukar man ha den nedre kanten någon cm högre, än de andra kanterna. Detta gäller normalt bara professionella inramningar. En del fotoramar levereras med passepartouter för standardmått, och en del utan, där du själv kan välja storlek genom att köpa en separat passepartout, i din egen önskade storlek.

Fotoramens passepartout

Fotoramens passepartout brukar helt enkelt anpassas efter två standardstorlekar på fotografier. Det här gör att två olika fotostorlekar passar i en fotoram. Dels den storleken fotoramen har i falsmåttet (kallas ibland falsbredd och falshöjd), och dels fönstret eller öppningen i passepartouten.

Exempel:

Om du har en fotoram som är 18x24cm stor, så har öppningen i passepartouten storleken 13x18cm. Det här gör att du kan andvända ett foto som är 18x24cm utan passepartout, eller ett foto som är 13x18cm med passepartouten. Som du ser blir möjligheterna lite fler med din ram.

Passepartouten skyddar också din bild

En annan fördel som följer med helt gratis på köpet, är att passepartouten skyddar din bild mot tidens tand och förvittring. Den gör nämligen att bilden inte ligger dikt mot glaset. Den skapar istället en lite luftbarriär som förhindrar att glaset överför snabba temperaturväxlingar mot bilden.

Färger och syrafria alternativ

En passepartout kan fås i upp emot 300 olika färger och nyanser. Dessutom med olika släthet i pappret. Det finns även olika kvalitéer där de dyraste är syrafria för att inte bryta ner det som ska ramas in. De allra dyraste modellerna är istället gjorda i bomull, när kraven är riktigt höga, som t.ex. inramningar av historiska dokument på museer och liknande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>