Tavelramar

Rama in dina tavlor med tavelramar

Tavelramar
Copyrigt (C) Focus. All rights reserved.

Tavelramens uppgift är att rama in en tavla. Det kan vara vilken typ av tavla som helst. De vanligaste är t.ex. oljemålning på målarduk, pannåer (träskiva, t.ex. Masonite), kapaskivor och papperskonst som t.ex. teckningar.

Konstnären väljer tavelramen

En person som är storkonsument av tavelramar, är den verksamma och målande konstnären. Hen vill så klart sätta den sista prägeln på sin målning, genom att själv välja sin egen tavelram. Tänk på det innan du ramar om dina tavlor där hemma. En kunnig kille som uppmärksammat detta är Antikrundans expert Claes Moser. Han har i ett program sagt att man helst inte ska byta ut ramen, då den är en del av själva målningen.

Därför använder vi tavelramar

Den största anledningen till att vi använder tavelramar är givetvis att vi vill uppmärksamma tavlan och få den att synas, genom att skapa en effektiv gräns mellan motivet och resten av inredningen i rummet. Man kan göra detta mycket effektfullt genom att matcha tavelramens färg med övrig heminredning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>